Waarom Keti Koti voor mij belangrijk is:

Waarom Keti Koti voor mij belangrijk is:

27 juni 2022

Schrijver:
Ishfarah

“Keti Koti is voor mij belangrijk, omdat het een moment is om een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis te herdenken, het einde ervan te vieren én te reflecteren op hoe dit einde er is gekomen en hoe we ook vandaag in alle delen van de wereld voor vrijheid kunnen blijven vechten. Ik ben zelf met deze geschiedenis opgevoed, maar veel Nederlanders niet. Daarom hoop ik, net als in mijn poëzie, dat ook heel veel mensen iets nieuws leren, maar ook connecties maken tijdens Keti Koti en die ervaring blijven delen.”

Dansgezelschap:
Crystal Hassell

Nog steeds is de doorwerking van het koloniale verleden voel- en zichtbaar in de huidige maatschappij. Nog steeds wordt er een hiërarchisch onderscheid gemaakt in onder andere afkomst en huidskleur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toeslagen affaire en arbeidsdiscriminatie. Moderne slavernij, bijvoorbeeld in de ‘fast fashion’ is iets wat we oogluikend toestaan, want dat goedkope t-shirt is toch wel ‘gemakkelijk’. Ik vind het belangrijk om hierover het gesprek te blijven voeren, zodat verandering mogelijk is.

Met veel plezier heb ik aan de opening van Keti Koti 2022 in Arnhem meegewerkt met mijn lecture performance ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’.

Theater is een fantastisch middel om situaties invoelbaar te maken en mensen een ander perspectief te bieden. Daarom heb ik jarenlang als regisseur gewerkt met gemarginaliseerde groepen om hun verhaal en talenten zichtbaar te maken. Inmiddels verbind ik sociale wetenschappen en mijn liefde voor de kunsten in mijn werk, want beide kunnen ertoe aanzetten de wereld zoals je die kent te bevragen.

In mijn werk ligt mijn focus op het bevragen van aannames en structuren, het verbreden van perspectieven en het mogelijk maken van meerstemmigheid in een organisatie op alle lagen. Via theater, advisering en verandertrajecten werk ik aan inclusie.

Bezoek mijn site

Young Professional Opgroeien & Opvoeden:
Stichting JAM

Keti Koti herinnert ons hoe belangrijk het is om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Stichting JAM staat voor het empoweren van vrouwen. Om als vrouw de kracht te vinden in jezelf en dit in te zetten in de eigen omgeving, gezin, wijk, stad en samenleving. Maar om succesvol samen te leven vindt JAM het delen van kennis en inzicht belangrijk en het erkennen dat we een gedeelde samenleving hebben. Als organisatie vinden wij het belangrijk om daar ons steentje in bij te dragen. Om te kijken naar het verleden maar ook naar vandaag en de toekomst.

Bezoek hier onze site

Aangesloten bij De Nieuwe Oost
Theater a/d Rijn

Theater a/d Rijn vindt het belangrijk de wereld te begrijpen, impact te maken en mensen dichter bij elkaar te brengen. We werken vanuit vragen die er leven en maatschappelijke thema’s die spelen. De urgentie aandacht te vragen voor gelijkwaardigheid, zoals bij Keti Koti, is actueler en belangrijker dan ooit. Als theater dat middenin de samenleving staat, vinden we het noodzakelijk om hier vanuit Arnhem aandacht aan te besteden.

Ons theater is een plek voor ontmoeting en uitwisseling. We willen publiek laten nadenken over het eigen wereldbeeld en tegelijkertijd zoeken naar onze onderlinge verbondenheid in een sterk gepolariseerde wereld. We vertellen verhalen en gaan in dialoog met elkaar, we beantwoorden vragen over roots, identiteit, onze plek in de wereld en vooral: hoe samen te leven?

De gedeelde noemer van alles wat zich op en rond ons podium afspeelt, is: No human is an island. Ook bij Keti Koti. Wat brengt ons, ondanks onze verschillen in achtergrond, cultuur, gender, samen? Samen bewustwording creëren, een gedeelde geschiedenis erkennen en lessen leren voor de toekomst.

Bezoek hier onze site

Dansgezelschap:
Introdans

Dit jaar vieren we Keti Koti op 1 juli voor de tweede keer in Arnhem en dansgezelschap Introdans viert mee!
Introdans danst al 50 jaar het repertoire van inspirerende danskunstenaars uit de hele wereld. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit onze kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Ook tijdens Keti Koti dansen we samen met iedereen en dat blijven we doen.

Keti Koti. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd wordt. Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Wil je meer weten? Kijk op Dit jaar vieren we Keti Koti op 1 juli voor de tweede keer in Arnhem en dansgezelschap Introdans viert mee!
Introdans danst al 50 jaar het repertoire van inspirerende danskunstenaars uit de hele wereld. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit onze kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Ook tijdens Keti Koti dansen we samen met iedereen en dat blijven we doen.

Keti Koti. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd wordt. Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren.

Wil je de vrijheidsdans alvast oefenen?

Wil je meer weten? Kijk op..