header-ketikoti
Leren van en over onze geschiedenis is een belangrijke pijler van comité 30 juni 1 juli Arnhem. Op deze pagina kan je meer informatie vinden om jezelf te verdiepen in de slavernij of lesideeën opdoen voor jouw leerlingen/studenten. Voor de scholen in Arnhem e.o. is het handig om je aan te melden via zodat je snel op de hoogte kan worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen.

Rondom de herdenking en viering zullen er verschillende activiteiten en lezingen zijn speciaal voor het onderwijs. Hierover hebben de scholen al informatie ontvangen. In de toekomst willen wij ook trainingen verzorgen voor leerkrachten en docenten rondom dit thema. Heb je nu al een specifieke vraag of opmerking? Laat het ons weten via het contactformulier!

Wil je meer weten lees dan snel verder…

Op deze pagina zal er verwezen worden naar het onderwijs (PO,VO) maar natuurlijk is het ook interessant voor iedereen die meer wil leren over dit thema.

Primair en voortgezet onderwijs

Keti Koti Junior – Kant en klare les

Deze les neemt de jaarlijkse viering van Keti Koti op 1 juli als uitgangspunt om slavernijgeschiedenis te behandelen. Leerlingen leren in dit online lesmateriaal over het koloniaal verleden dat Suriname, de Antillen, West Afrika en Nederland delen. Sinds enkele jaren is er ook een Keti Koti Junior. Schoolklassen uit Amsterdam-Oost krijgen lessen over slavernij (NiNsee i.s.m. Tropenmuseum), gaan creatief aan de slag (De Rode Loper op School), en er is een kinderherdenking met een compleet programma. Omdat steeds meer scholen aandacht aan het slavernijverleden en aan Keti Koti geven is deze les ontwikkeld door NiNsee en het Tropenmuseum.

In deze les zitten 30 slides, met interactieve quiz, tekstslides en 4 video’s.

Op de rug van Bigi Kayman
Soms is het lastig om aan kleine kinderen de koloniale geschiedenis van Nederland uit te leggen. Met het boek ‘Op de rug van Bigi Kayman’, geschreven door Henna Goudzand en geïllustreerd door Hedy Tjin, kan je gebruik maken van dit handige hulpmiddel om het met jonge leerlingen/kinderen het te hebben over de slavernij. Daarnaast zijn er in het Afrika museum en het Tropenmuseum ook workshops te boeken rondom dit boek.
Keti-Koti lespakket bij het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft een lespakket samengesteld over Keti Koti. Op de museumwebsite vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij Keti Koti. Bekijk het Keti Koti-lespakket op de website van het Tropenmuseum.
Lezingen
Hier in Arnhem worden er rondom de Keti Koti maand lezing gegeven voor alle leeftijden. De lezingen die nu al gehouden zijn, kan iedereen online bekijken. Het kan voor leerlingen een mooi hulpmiddel zijn voor bij hun profielwerkstuk of als onderdeel van een lessenserie. Bekijk en beluister ze klassikaal of individueel hier!
Podcast – De plantage van onze voorouders

In de achtdelige serie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

In de eerste aflevering: Maartje duikt in haar stamboom en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven?

Slavernij en jij

Voor iedereen die meer wil weten over het Nederlandse slavernijverleden is er de website Slavernij en Jij. Op deze site treft de bezoeker onmisbare basiskennis over dit deel van de Nederlandse geschiedenis. Een groot aantal wetenschappers en deskundige auteurs schreef eraan mee. Slavernij en Jij is geen encyclopedische opsomming van gebeurtenissen, maar geeft op prikkelende en educatief verantwoorde wijze essentiële thema’s uit het Nederlandse slavernijverleden weer. De website is daarom zeer geschikt voor docenten, scholieren en studenten van VMBO-T, HAVO, VWO en MBO. De trans-Atlantische slavernij is een van de vijftig vensters uit de Canon van de Nederlandse Geschiedenis.