Skip to main content

Stichting: comité
30juni-1juli

KETI-KOTI
ARNHEM
30 juni herdenking 1 juli viering Afschaffing Slavernij

Stichting: comité
30juni-1juli

KETI-KOTI
ARNHEM
30 juni herdenking 1 juli viering Afschaffing Slavernij

Stichting Comité 30 juni -1 juli Arnhem streeft ernaar bij te dragen aan het behoud en stimuleren van een stad waarin de inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben, waar de diversiteit omarmd wordt en waar inclusiviteit de norm is. Door aandacht te besteden aan het gezamenlijke verleden wil het Comité de 

bewustwording vergroten over wat het effect van het verleden is op onze hedendaagse samenleving. Het is daarom belangrijk om te kijken naar onze overeenkomsten. Want als we weten wat ons verbindt dan kunnen we vol vertrouwen de toekomst in.

Onze agenda

Na de prachtige edities van Keti Koti Arnhem in 2021 en 2022, heeft Arnhem deze belangrijke herdenking en viering omarmd. Een groot aantal organisaties en culturele instellingen werkt mee aan de programmering van Keti Koti Arnhem 2023 in de maanden juni, juli en augustus. Juni is de Keti Koti-maand en staat in teken van de verdieping, erkenning en herdenking van ons slavernijverleden. Op 1 juli, Keti Koti, wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In de rest van de maand juli en augustus gaan we dieper op deze verhalen in.

20 mei 2023

Anna; een dansvoorstelling voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs

Dansvoorstelling georganiseerd door Rozet onderwijs voor de groep 7 en 8.

26 mei 2023

Leer over onze traditionele kleding

Doe mee! Leer over traditionele Antilliaanse en Surinaamse klederdracht.

Hermaak jouw eigen traditionele kleding

juni 2023

Jeangu Macrooy is een Nederlandse zanger en songwriter. In 2014 vertrok hij vanuit Suriname naar Nederland. Hij vertegenwoordigde Nederland in 2021 op het Eurovisie Songfestival met een krachtige boodschap van vrijheid en kracht. Dit is het verhaal achter zijn inzending Birth Of A New Age. “Yu no man broko mi, mi na afu sinsi”. -Dit betekent zoveel als: “Je kan me niet klein krijgen, want mijn kracht zit in het klein zijn.” In de Keti Koti – Vrijheidscollege vertelt Jeangu over de herdenking van de afschaffing van de slavernij 160 jaar geleden, en de enorme impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen vandaag de dag

8-06-2023

Indifferent jongerendag Take Over Provinciehuis Arnhem

Vier met ons 150 jaar vrijheid!

Op 16 juni 2023 organiseert InDifferent een bijzondere educatieve dag in het provinciehuis in Arnhem, speciaal voor middelbare scholieren uit heel Gelderland. De aanleiding voor dit evenement is het recentelijk onthulde kunstwerk ‘Into the deep loving darkness’ van Patricia Kaersenhout, dat een centrale rol zal spelen bij de aanvang van de dag. Dit kunstwerk dient als vertrekpunt voor de scholieren om meer te weten te komen over ons slavernijverleden en de betekenis van vrijheid. We willen samen met hen onderzoeken hoe identiteit wordt gevormd door voorgaande generaties en hoe we anderen gelijkwaardig kunnen behandelen.

Om de diepgang van de inhoud te kunnen ervaren en de verbinding met zichzelf te kunnen leggen, hebben de jongeren voorafgaand aan het evenement al een educatieve lesbrief ontvangen. Hierdoor hebben ze al een theoretisch kader ontwikkeld dat hen zal helpen om tijdens de dag zelf dieper op de materie in te gaan.

Tijdens de dag kunnen de scholieren deelnemen aan diverse workshops op verschillende gebieden, geïnspireerd door het werk van Patricia Kaersenhout:

Fashion door Mirte Engelhard
Film door Focus Filmtheater
Kunst door Collectief Koppig
Kunsttour door Moigimy Ajeki en Gabrielle de Nijs Bik
Muziek door La Fam
Theater door Nelgina Khensani van Leeuwen

Dit evenement is slechts het begin. Vanaf september 2024 zal InDifferent online educatief materiaal lanceren dat alle scholen in Gelderland kunnen gebruiken. Dit materiaal zal zich richten op de thema’s van ‘150 jaar vrijheid!?’ en zal een waardevolle aanvulling zijn op het onderwijs.Dit project is een initiatief van Provincie Gelderland en ontwikkeld in samenwerking met Cultuur Oost, Erfgoed Gelderland en Stichting InDifferent. Samen streven we naar een inclusieve en gelijkwaardige maatschappij, waarin we elkaar respecteren en begrijpen.

We kijken ernaar uit om samen met de scholieren een inspirerende en leerzame dag te beleven, waarbij we hun bewustzijn vergroten over ons slavernijverleden en het belang van vrijheid in onze samenleving.

 

 

16-06-2023

25-06-2023

Op zondag 25 juni a.s. wordt een oecumenische dienst gehouden waarbij het einde van de slavernij, Keti Koti, wordt gevierd. De organisatoren zijn de Evangelische Broeder Gemeente, de Doopsgezinde gemeente Arnhem, Eusebius Parochie, de Parkstraat gemeente en de Waalse kerk. Aanvang is 12:00 uur.

 

Waalse Kerk

Gasthuisstraat 1

Arnhem, 6811 DZ

Kindercollege: Slavernijverleden met schrijver Arend van Dam

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij schreef verhalen voor kinderen vanaf ca 7 jaar.
In het boek “De reis van Syntax Bosselman” vertelt de schrijver Arend van Dam niet één maar drie verhalen over slavernij.

Tijdens het college gaan we in gesprek met de schrijver over zijn boek, en we praten samen over de vraag: hoe kunnen we vandaag de dag omgaan met het slavernijverleden, dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt?

Toegang gratis!
Opgeven mag via onderstaande link:

https://rozet.nl/agenda/6695/kindercollege-kinderboekenschrijver-arend-van-dam/

28-06-2023

Memre waka

Om 14:30 uur verzamelen we voor de herdenkingstocht voor de nazaten van tot slaaf gemaakten, de Memre Waka, bij de Molenplaats Sonsbeek

We lopen we onder muzikale begeleiding naar de Steile Tuin in Sonsbeek

30-06-2023

30-06-2023

Opening lunch – Live: nationale herdenking

Musis Arnhem

Let op! Laatste kaarten!

12.30 -15.00
Samen kijken naar de nationale herdenking, nagesprek met de burgemeester en met elkaar in gesprek gaan.

Toegang gratis; wel HIER aanmelden!

01-07-2023

Prodowaka

Vanaf Rozet 14.00 uur

Lopen met Brass Band door het Centrum van Arnhem naar het Keti Koti Prisiri in Musis Sacrum

Aanmelden is niet nodig!

(op tijd zijn wel…)

Keti Koti Prisiri

15.30 – 22.00 uur In Musis Arnhem

De viering is UITVERKOCHT!

01-07-2023

help ons onze doelen te behalen en doneer

Een gedenkplek, educatie, bewustwording, nationale feestdag

Bekijk hier de artikelen en achtergrond informatie van de aan komende activiteiten.

Activiteiten

Op onze activiteiten pagina vind evenementen, geplande lezingen en kun je betrokken raken.

Agenda

hier al onze activiteiten in een een overzichtelijke lijst.

help ons onze doelen te behalen en doneer

Een gedenkplek, educatie, bewustwording, nationale feestdag