header-ketikoti

Colleges en Lezingen

Vrijheidscollege met Jeangu Macrooy -2023

Jeangu Macrooy (1993) is een Nederlandse zanger en songwriter. Hij is onder andere bekend van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2021.

In 2014 vertrok hij vanuit Suriname naar Nederland, waar hij zijn debuut-EP ‘Brave Enough’ uitbracht. Dit leverde hem de titel 3FM Talent op, naast een nominatie voor de Edison Pop als Beste Nieuwkomer. In 2017 bracht Jeangu zijn debuutalbum ‘High On You’ uit en sindsdien speelde hij op verschillende grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag. Eind 2022 heeft Jeangu Macrooy zijn derde studio album ‘Summer Moon’ uitgebracht, zijn meest openhartige plaat tot nu toe.

Jeangu’s Keti Koti – Vrijheidscollege gaat over de herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, en de enorme impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag.

Dit vrijheidscollege wordt mede mogelijk gemaakt door Comité 30 juni-1 juli Arnhem.

Keti Koti Junior -2023

Kindercollege in Rozet, in het teken van Keti Koti. Hier leren we kinderen over de betekenis van Keti Koti, kunnen ze vragen stellen en lezen we verhalen. 

Kindercollege -2022

Kinderboekenschrijfster Henna Goudzand Nahar, onder andere bekend van Sesamstraat, heeft een boek geschreven ‘Op de rug van Bigi Kayman’. De kinderen Kofi en Afi lopen weg van de suikerrietplantage waarop zij en hun ouders als slaaf gevangen worden gehouden. Bigi, een enorme krokodil, brengt Kofi en Afi op zijn rug naar de overkant van de rivier waar ze veilig zijn. Bigi, een enorme krokodil, bracht op zijn rug gevluchte slaven naar de overkant van de rivier waar ze veilig waren.

Het boek is geïnspireerd op de geschiedenis van de Brooskampers en op het zeer bekende Surinaamse kinderliedje Bigi Kayman. Volgens de legende droeg een grote kaaiman de eerste gevluchte Brooskampers naar Kaymangrasi.

Henna is langsgekomen in Rozet en heeft verteld over Keti Koti, slavernij in het verleden en ook over het racisme dat vandaag de dag nog steeds bestaat en uiteraard over het verhaal van Bigi Kayman.

Doorwerking van het slavernijverleden op persoonlijk vlak. Lezing door Olivia Biswane. -2022

Olivia Biswane neemt je mee in hoe Keti Koti het hedendaagse verbindt en waarom eigenaarschap nemen van belang is. 

Wat is onze politieke horizon? Lezing door Francio Guadeloupe -2022

Op 21 juni heeft Francio Guadeloupe een lezing gegeven over wat onze politieke horizon is. Francio Guadeloupe is een professor in Sociale en Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is o.a. auteur van Black man in the Netherlands.

'Wie is je vader? Wie is je moeder?' -2021

 “Wie is je vader? Wie is je moeder?”

Moderator: Xiara Esseboom Sprekers: Dr. Coen van Galen – Onderzoeker – Radboud Institute for Culture and History Ir. Barbara Esseboom – voorzitter Comité 30 juni / 1 juli Arnhem, rurale ontwikkelingssocioloog en onderzoeker betrokken bij het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland Msc. Joël de la Bruheze – secretaris Comité 30 juni / 1 juli Arnhem, Docent geschiedenis

Gelderse Sporen -2021

Erfgoed Gelderland onderzoekt de sporen van de slavernij in Gelderland. De betrokken onderzoekers vertellen meer over het project en een aantal Gelderse sporen worden uitgelicht.

Een Arnhemse Spoken Word artiest zal een gedicht voordragen.

We sluiten af met een Q&A.

Moderator: Xiara Esseboom

Sprekers: Drs. Dineke Stam – historica en onderzoeker betrokken bij het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland Dr. Else Gootjes – cultureel antropoloog en betrokken bij het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland