Voor een gelijkwaardige toekomst

Voor een gelijkwaardige toekomst

26 juni 2024

In 2021 zag ik de expositie van The Black Archives en Yinka Ilori in de Witte Villa in Park Sonsbeek. Mijn blik op het park veranderde totaal. Ik was er altijd trots op, zo groot en mooi, midden in de stad. Pas bij deze expositie kwam ik er achter waar het geld voor dit park vandaan kwam: uit de voormalig koloniën. Waarom had ik mij dit nooit afgevraagd? Een tijdje was ik zelfs een beetje boos. Hoe kon ik zo naief zijn? Nu, drie jaar later, weet ik meer over de koloniale geschiedenis van Arnhem. Tijdens een stadswandeling leerde ik over de villa’s in de stad, vroeger vaak bewoond door plantage-eigenaren en aandeelhouders. En over de wereldtentoonstellingen, hiervoor werden mensen uit de koloniën gehaald om hun talenten en goederen te laten zien. Een van die tentoonstellingen was zelfs in de straat waar ik nu woon! Mijn initiële boosheid nam af. Ik ben eigenlijk wel blij dat ik nu weet hoe het zit. Vanuit het comité 30 juni 1 juli Arnhem zet ik mij in om mensen bewust te maken van het verleden. Pas als we dat kennen, kunnen we ervoor zorgen dat de toekomst anders wordt. Het slavernijverleden werkt op allerlei manieren door in onze huidige maatschappij. Zelf heb ik American Studies gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Ik heb veel geleerd over imperialisme, kolonialisme, uitsluiting, enzovoort. Goed om te weten, maar over Nederland weet ik veel minder. Een monument voor het slavernijverleden is daarom zo belangrijk. Door het slavernijverleden een plek te geven kunnen we helen. Het zijn namelijk niet alleen nazaten van tot-slaaf-gemaakten die met dit verleden moeten omgaan, maar ook witte mensen. Nazaten van plantageeigenaren, van handelaren die geld verdienden aan de plantages. Of die van de stille middenmoot die zich niet uitsprak tegen slavernij. De realiteit is dat er nog steeds veel ongelijkheid is. En ook dat mijn eigen dagelijkse beslommeringen het vaak winnen van bijdragen aan oplossingen hiervoor. Daarom geloof ik sterk in de kracht van een monument. Een plek waar we heen kunnen, om Keti Koti te herdenken, voor schoolreisjes om de geschiedenis tastbaar te maken, voor stadswandelingen om een breder beeld van Arnhem te geven. Met als doel een meer gelijkwaardige toekomst voor ons allemaal.

 

Sammy