Rondom de herdenking en viering zullen er verschillende activiteiten en lezingen zijn speciaal voor het onderwijs. Hierover hebben de scholen al informatie ontvangen. In de toekomst willen wij ook trainingen verzorgen voor leerkrachten en docenten rondom dit thema. Heb je nu al een specifieke vraag of opmerking? Laat het ons weten via het contactformulier!
Wil je meer weten lees dan snel verder…
Op deze pagina zal er verwezen worden naar het onderwijs (PO,VO) maar natuurlijk is het ook interessant voor iedereen die meer wil leren over dit thema.
Primair en voortgezet onderwijs
Deze les neemt de jaarlijkse viering van Keti Koti op 1 juli als uitgangspunt om slavernijgeschiedenis te behandelen. Leerlingen leren in dit online lesmateriaal over het koloniaal verleden dat Suriname, de Antillen, West Afrika en Nederland delen. Sinds enkele jaren is er ook een Keti Koti Junior. Schoolklassen uit Amsterdam-Oost krijgen lessen over slavernij (NiNsee i.s.m. Tropenmuseum), gaan creatief aan de slag (De Rode Loper op School), en er is een kinderherdenking met een compleet programma. Omdat steeds meer scholen aandacht aan het slavernijverleden en aan Keti Koti geven is deze les ontwikkeld door NiNsee en het Tropenmuseum.
In deze les zitten 30 slides, met interactieve quiz, tekstslides en 4 video’s.
In de achtdelige serie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
In de eerste aflevering: Maartje duikt in haar stamboom en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven?
Voor iedereen die meer wil weten over het Nederlandse slavernijverleden is er de website Slavernij en Jij. Op deze site treft de bezoeker onmisbare basiskennis over dit deel van de Nederlandse geschiedenis. Een groot aantal wetenschappers en deskundige auteurs schreef eraan mee. Slavernij en Jij is geen encyclopedische opsomming van gebeurtenissen, maar geeft op prikkelende en educatief verantwoorde wijze essentiële thema’s uit het Nederlandse slavernijverleden weer. De website is daarom zeer geschikt voor docenten, scholieren en studenten van VMBO-T, HAVO, VWO en MBO. De trans-Atlantische slavernij is een van de vijftig vensters uit de Canon van de Nederlandse Geschiedenis.