Skip to main content

Na wat uitstel in verband met Corona was het 14 mei 2022 eindelijk zover. De bustour georganiseerd door Erfgoed Gelderland langs de Gelderse sporen van het Slavernijverleden.

De dag werd gehost door Erfgoed Gelderland met een bijdrage van de onderzoekers Barbara Esseboom, Else Gootjes en stagiaire Denischa de Jezus, die al geruime tijd onderzoek doen naar dit verleden en nu hun bevindingen delen met het grote publiek. Het geheel was georganiseerd in samenwerking met comité 30 juni 1 juli Arnhem.

Zo werden wij meegenomen in hun onderzoek beginnend bij kasteel Zypendaal alwaar we een impressie kregen van het leven van Anna van Vossenburg. Met een spokenword van Ishfarah werden de deelnemers aan het denken gezet over hoe ‘de schoonheid en de historie met elkaar wrijven’ . We hebben gekeken naar de sporen die Anna van Vossenburg heeft achtergelaten en probeerden ons voor te stellen hoe het voor haar geweest moest zijn in Arnhem in die tijd. 

 

Vervolgens vertrokken we naar kasteel Rosendael. Waar we stilstonden bij het leven van Quaco en zijn sporen in Gelderland en daarbuiten. Het verhaal van Quaco is even interessant als die van Anna van Vossenburg en vooral doordat wij letterlijk in zijn voetsporen konden treden met een bezoek aan het kasteel en vervolgens ook de kerk van Rozendaaal waar wij zijn doopakte konden zien. Ook stonden we hier ook stil bij de orale overblijfselen van het Slavernijverleden door Harold de Mees. Die ons meenam in een verhaal van Anansie de spin.

 

Na een lunch vertrokken we naar het laatste excursiepunt in Vaassen om daar het kasteel Cannenburch te bezoeken. Hier hangen twee bijzondere werken waarin het slavernijverleden van de eigenaren heel duidelijk naar voren komen. Naast de schilderijen werden we tot denken gezet met een voorstelling van Farida Nabibaks waarbij het gesproken woord werd ondersteund door een mix van moderne- en klassieke dans.

 

Kortom een interessante dag waarin deelnemers veel geleerd hebben maar ook door middel van dans, verhalen, spoken word en het gesprek met elkaar een blik hebben geworpen op ons gezamenlijk verleden.

Meer weten over Quaco?

One Comment

Leave a Reply