Power of the name

Power of the name

14 juni 2024

Diaspora Wellhouse organiseert publieksbijeenkomst ‘Power of the name’ in Arnhem over de emotionele begeleiding en zorg gekoppeld aan naamswijziging regeling Koloniaal en Slavernijverleden.

Power of the name
African naming traditions | rites of passage | reclaiming your cultural identity
Op vrijdag 14 juni 2024 organiseert Diaspora Wellhouse de 1e publieksbijeenkomst van het bewustwordingsprogramma ‘Power of the Name’ in Bibliotheektheater De Rozet in Arnhem.

Steeds meer mensen uit de Afrikaanse Diaspora overwegen een naamswijziging. Momenteel is het in diverse steden mogelijk om de kosten voor de naamswijziging vergoed te krijgen. Sinds december 2023 biedt de gemeente Arnhem ook de mogelijkheid tot een kosteloze naamsverandering voor burgers met een achternaam die verbonden is aan het Nederlandse slavernijverleden.

Het publieksprogramma ‘Power of the Name’ richt zich op de bredere sociaal-emotionele en historische context en impact van een eventuele naamswijziging. Meer kennis en bewustwording rondom deze thematiek is gewenst voor mensen die dit overwegen. Of voor hen die meer willen weten over de tradities van naamgeving. Na succesvolle edities in Rotterdam, komt het publieksprogramma ‘Power of the Name’ook naar de stad Arnhem.

De bijeenkomst opent met een Keynote lezing van de Arnhemse arts publieke gezondheid, onderzoeker en politiek wetenschapper, Jeffrie Quarsie, die recent zijn achternaam liet wijzigen vanwege de associatie van zijn achternaam met de trans-Atlantische slavernij. Daarna volgt een panelgesprek met de in Arnhem opgegroeide multidisciplinair Kunstenaar en programmeur Richard Kofi, die zijn expertise deelt vanuit historie en cultuur over de impact van het dragen van je traditionele naam op je culturele identiteit. Health professional Eneida Delgado Silva- Fransman, Praktijkhouder, Directeur van Psychologenpraktijk SANE spreekt over het behoud van de familie connectie na naamswijziging en ‘sense of belonging’. Namens Stichting Ancestors Unknown deelt trainer, coach Santhino Piqué informatie over de zoektocht naar je familiegeschiedenis. Irene Agyeman Hin en Sabrina Starke, oprichters van Diaspora Wellhouse, geven informatie over de emotionele begeleiding en zorg gekoppeld aan de naamswijziging. Deze community care bijeenkomst is ontwikkeld door Irene Agyeman Hin en Sabrina Starke. De moderatie is in handen van sociaal-cultureel producer Mahutin Awunou. Singer/songwriter Tamara Nivillac zal tijdens het programma een zang performance verzorgen. Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid voor een drankje en informele ontmoeting.

Deze verdiepende bijdrage aan bewustwording en kennisdeling zal richting geven aan het herstel van de culturele identiteit van de volgende generaties.

Power of the Name
Locatie: Bibliotheek Rozet
Adres: Kortestraat 16 Arnhem
Datum: 14 juni 2024
Inloop 19.30
Start 20.00 – 22.00 uur
Toegang: gratis (graag wél aanmelden via ticketlink)

Meer informatie & tickets>

Aftermovie Power of the Name 17 september 2023

Aftermovie Power of the Name 22 oktober 2023

Aftermovie Power of the Name 3 maart 2024

Locatie van activiteit: